Folge uns!

A - Nationalmannschaft

BNM-INTERVIEW: San jednog dječaka, a u njemu reprezentacija i liga prvaka

BNM-INTERVIEW: San jednog dječaka, a u njemu reprezentacija i liga prvaka

Novembar je. Hladna klupa na maloj autobuskoj stanici u Turbetu, mjestu pored Travnika. Na klupi sjedi golobradi dječak. Ime mu je Adnan Kovačević i prije dva mjeseca je napunio šesnaest godina. Čekao je autobus za Travnik, danas mu je trening. Hladno je. Susnježica pada, autobus bi trebao uskoro doći. “A možda sam i trebao poslušati svoje i propustiti današnji trening, pa možda se neće ni održati.“, razmišljao je dječak u sebi. “Ma ne, ne mogu. Na trening moram. Zbog sebe, a i trener bi se ljutio.“, razmišljao je Adnan i gledao ispred sebe.

Kroz susnježicu kao da je ovog trenutka u daljini mogao vidjeti neki veliki i poznati nogometni stadion. Kroz huk vjetra kao da je mogao razaznati himnu reprezentacije svoje zemlje. Kao da se negdje u daljini miješala sa himnom Lige prvaka. Auta je na cesti sve manje i himna se čuje sve jasnije i jasnije. Trgnu se Adnan za trenutak, okrenu oko sebe. Sjedio je na krevetu u toploj sobi. Nalazio se u svom domu u Budimpešti.  Smješak se pojavio na Adnanovom licu.

Korak po korak

Prije nekoliko dana stigao je poziv iz reprezentacije Bosne i Hercegovine. Adnan se nalazi na popisu najboljih nogometaša svoje domovine. Prošli mjesec je debitovao u Ligi prvaka na Camp Nou protiv velike Barcelone. Niti onaj trening na susnježici, niti oni vreli ljetni treninzi, nijedan od njih nije bio uzaludan. Vjerovao je Adnan da će doći ovaj dan. Strpljivo išao preko trnja i stigao do zvijezda.

“Uvijek sam imao želju da gradim karijeru postepeno. Stepenicu po stepenicu. To nije ni malo lako. Prvo trebaš biti psihički jak i spreman na sve prepreke. Bilo je teških trenutaka, naročito povrede koje vas spriječavaju na tom putu. Ja sam imao jednu zbog koje sam bio van terena osam mjeseci. Nakon te povrede vratio sam se mnogo jači i bolji. Zbog toga vjerujem da se sve dešava sa razlogom.“, razgovor za BNM započeo je Adnan Kovačević.

Foto: sportsport.ba

Foto: sportsport.ba

Nogometaš Ferencvaroša, svom trenutnom klubu se pridružio ovog ljeta. Po isteku ugovora sa Koronom Kielce, naš reprezentativac rođen u Kotor Varošu, imao je i druge, financijski bolje ponude, ali se ipak odlučio za prelazak u mađarskog prvaka.

“Bilo je zaista mnogo ponuda. Nikad se nisam vodio za novcem. Odluke sam donosio isključivo misleći na svoju karijeru. Razmišlljao sam gdje mogu napredovati, igrati evropska takmičenja, biti na radaru reprezentacije i uz sve to biti sretan i zadovoljan. U Ferencvarošu sam sve to pronašao i hvala Bogu za sad sve ide odlično. Nadam se da će tako biti i u budućnosti.“, ističe nekadašnji kapiten Korone Kielce.

Foto: sport.tvp.pl

Foto: sport.tvp.pl

Ostvarenje snova

Liga prvaka za svakog nogometaša je jedan od primarnih ciljeva. Tako je bilo i kod Kovačevića. Debi na hramu nogometa kakav je Camp Nou, dueli protiv jednog od najboljih nogometaša ikada, argentinskog maga Lea Messija, sigurno je san svakog mladog nogometaša. Adnan je svoj san ostvario, a skoro i da je cilj kluba već i ostvaren.

“Liga prvaka je stvarno posebno takmičenje. Osjeća se ta kvaliteta, brzina, napetost. Sjajan je osjećaj kada čujete himnu Lige prvaka. Bit će nam to veliko iskustvo za naredne utakmice. A naravno, igranje na Campu Nou i dueli sa Messijem su posebna priča. Svakako da nam je glavni cilj bio ulazak u grupnu fazu Lige prvaka. I to smo uspijeli. Sada kad smo tu, pokušat ćemo se boriti za to treće mjesto u grupi.“, u razgovoru za BNM govori bivši nogometaš FK Sarajevo.

Biti među najboljim nogometašima svoje zemlje je naravno posebna čast. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine već naredne sedmice očekuju nove aktivnosti, a okupljanju i susretu sa reprezentativnim kolegama raduje se i naš sagovornik.

“Sretan sam, naravno, zbog novog poziva. Radujem se tim utakmicama i susretu sa momcima. Nešto naljepše što može doživjeti jedan nogometaš je to igranje za svoju reprezentaciju.“, za kraj razgovora ističe stoper Ferencvaroša, koji je svoj debi u nacionalnom dresu upisao prošle godine u vrijeme mandata Roberta Prosinečkog.

Razgovarao: Belmin Habibović

Klicke um zu kommentieren

Mehr von A - Nationalmannschaft