Connect with us

BH Telecom Premijer Liga

Transfermarkt: Rijad Sadiku je najveći bh. talenat!

Transfermarkt: Rijad Sadiku je najveći bh. talenat!

Mnogi smatraju da je Rijad Sadiku najveći talenat od svih defanzivaca u Bosni i Hercegovini.

Stoga nije slučajno što neki od najvećih klubova u Evropi poput Evertona i Freiburga već žele mladog fudbalera u svojim redovima. 17-godišnji stoper FK Sarajevo već je bio na probi u Freiburgu koji ga je htio i potpisati, ali se nije mogao dogovoriti oko odštete sa predstavnicima kluba s Koševa.

Budući da klub zna kakvog talenta posjeduje, logično je da ga nije htio pustiti za sitniš. U oktobru je Guardian ovog 187 cm visokog dešnjaka uvrstio na listu najvećih talenata svijeta u svojoj generaciji (2000. godište).

Nakon napadača Nedima Hadžića, koji je godinu dana stariji od Sadikua, on je drugi igrač Akademije FK Sarajevo koji se našao na Guardianovoj listi što dosta pomaže i promociji Akademije FK Sarajevo koja je lider u omladinskim ligama Bosne i Hercegovine – od U15 do U19.

Sadikuova standardna pozicija je u središtu odbrane, kao centralni defanzivac, ali isto tako može pomoći i na poziciji defanzivnog veznog. Vrlo je konkurentan i voli koristiti svoje tijelo.

Osim toga, Sadiku odlično čita igru i dobro se postavlja. Iako ima tek 17 godina, Sadiku vrlo racionalno razmišlja i ponaša se kao neki mnogo zreliji i iskusniji igrači.

Obrambeni fudbaler je već odigrao skoro 40 utakmica za mlađe selekcije reprezentacije BiH što je vrlo rijetko u našoj zemlji. Osim u U16 i u U17 reprezentacijama, Rijad je redovan na spiskovima U19 reprezentacije BiH.

Sadiku je kao kapiten vodio i kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropskim prvenstvima 2016. i 2017. godine što su bili prvi veći turniri naših mlađih selekcija u historiji.

Kao nagradu za dobre partije, FK Sarajevo je potpisalo ugovor s njim 23. augusta, ali priliku za debi u zvaničnim utakmicama još nije dobio, iako je FK Sarajevo s prosjekom godina od 24,3 jedan od najmlađih timova u Premijer ligi BiH.

Rijadu Sadikuu se predviđa da bude novi kapiten i predvodnik nove generacije FK Sarajevo u kojem već sada uživa veliku reputaciju. Ugovor s timom s Koševa ga veže do ljeta 2019. godine.

 

[transfermarkt.de]

 

Click to comment

More in BH Telecom Premijer Liga