Connect with us

Nagađanja

Napadač Thuna uskoro u reprezentaciji BiH: Rekao sam Švicarcima da me ne zanimaju

Napadač Thuna uskoro u reprezentaciji BiH: Rekao sam Švicarcima da me ne zanimaju

Švicarski Thun slobodne janaurske termine koristi da se pripremi za proljetni dio sezone.

Tako su danas odigrali generalku protiv drugoligaša Rapperswilla i slavili sa 5:2. Svi golovi postignuti su u drugom poluvremenu, u kojem je priliku za igru dobio 19-godišnji bh. napadač Amar Avdukić.

Amar je ukazanu priliku za dokazivanje odlično iskoristio i za 45 minuta provedenih na terenu postigao dva gola i upisao asistenciju što je prelomilo utakmicu.

Bio je to odličan povodon da kontaktiramo mladog fudbalera.

Debitovao si sa samo 18 godina u seniorskom fudbalu u Kupu Švicarske protiv St. Gallena. Kako si se osjećao tada?

“Bio je to čudan osjećaj. Trema, ponos… Emocije su se pomiješale. Sreća me obuzela kada sam vidio da sam u kombinaciji za prvi sastav. Kada sam istrčao na teren bilo je super. Samo mi je bilo važno da sam probio led”, rekao nam je Avdukić.

Koje su tvoje ambicije u Thunu?

“Još sam relativno mlad i još moram da učim, treniram i dajem svoj maksimum, a ostalo će doći. Kao što sam i rekao, bitno je da sam probio led i da imam podršku trenera. Nadam se da je ovo tek početak i da ću do kraja sezone dobivati još veću minutažu”.

Da li je bilo kontakata od Fudbalskih saveza zemalja za koje bi mogao nastupati, Švicarske ili BiH?

“Da, još prije dvije godine su predstavnici švicarskog Saveza razgovarali sa mojim tadašnjim trenerom, ali sam rekao da me uopšte ne zanimaju. Uvijek sam se nadao pozivu Bosne i Hercegovine, ali nažalost niko osim nekoliko ljudi koji su pokušali prviću pažnju N/FSBiH-a se nije javio.”

Dakle, na poziv iz BiH bi se iste sekunde odazvao?

“Nego šta? Za taj dan živim! To mi je najveća želja. Sačekat ću još, ali ako se Švicarci opet budu raspitivali, vjerujte da ću razmisliti o svemu…”

Kakve planove imaš za budućnost?

“Inače, ne planiram ništa, jer to ne volim. Moram još puno raditi na sebi kako bih se nametnuo treneru i stvorio preduslov da ostvarim najveću želju – obučem sveti dres reprezentacije BiH”, podvukao je za BNM.ba Amar Avdukić.

Amar Avdukić je u U18 ligi Švicarske na 20 utakmica postigao 25 golova i imao pet asistencija. Posljednjih pola godine igra u U21 ekipi Thuna i tu je najmlađi, ali uprkos tome najbolji je strijelac tima sa pet golova iako je zbog povrede s terena odsustvovao tri sedmice.

Debi za prvi tim Thuna imao je 25. novembra 2017. godine protiv St. Gallena u Kupu Švicarske.

Click to comment

More in Nagađanja