Connect with us

A selekcija

Memišević za BNM: Prosinečki vjerovatno ne računa na mene, ali na meni je da radim

Memišević za BNM: Prosinečki vjerovatno ne računa na mene, ali na meni je da radim

Defanzivac holandskog Groningena Samir Memišević (25) u posljednje vrijeme igra sve bolje i bolje u svom klubu, a u prošlom kolu izabran je i u najbolji tim kola sa ocjenom 8.1.

Memiševiću je primarna pozicija naravno štoper, ali ove sezone je pokazao da jako dobro može odigrati i u veznom redu, a ni postizanje golova nije mu bilo strano, obzirom da je postigao već dva. Po jedan protiv PSV-a i Brede.

Razgovarao: Abdulah Haznadarević

U maju 2016. si debitovao za reprezentaciju BiH i od tada je tvoja karijera u usponu.

“Što se tiče mog debija za našu reprezentaciju, za mene je to od jedan od najljepših trenutaka u životu. Moja karijera od tog trenutka i osvajanja Kupa BiH sa bivšim klubom (Radnik Bijeljina, op.a) samo je hvala Bogu isla uzlaznom putanjom. Danas sam jedan najstandardnijih u ligi, odigrao sam do sad 73 utakmice za Groningen za malo više od dvije godine. Bilo je tu malih povreda što je sastavni dio fudbala, ali duže od mjesec dana nisam odsustovao sa terena.”

Ove sezone si među boljim igračima Groningena. Odigrao si i nekoliko sjajnih utakmica u veznom redu i stigao postići i dva gola. Kako tvoje nastupe komentariše javnost u Holandiji, prvenstveno navijači Groningena?

“Pa prije svega što se Groningena tiče izabran sam za zamjenika kapitena što je za mene velika čast, tj. to da nakon dvije godine već budem u izboru za kapitena. Ono što sam čuo od novinara i od svih ljudi u klubu je da sam jedan od najdražih igrača navijačima, jer kako oni kažu imam veliko i zlatno srce jer se borim na terenu kao lav, a to je za navijače najbitnije.”

Kako si generalno zadovoljan dosadašnjim dijelom sezone u Groningenu i svojim ličnim nastupima?

“Što se tiče mojih igara štab i ja smo zadovoljni, ali ekipa nam na početku nije igrala baš najbolje. Sad igramo bolje, na početku sam igrao na poziciji stopera, a sad sam u veznom redu. Imamo problema, ekipa nam je premlada, ali mislim da to sve dolazi na svoje i mislim da ćemo se vratiti tamo gdje pripadamo, a to je, ako ništa sredina tabele. Sezona je jako duga.”

SAMIRU MEMIŠEVIĆU SE ŠIROM OTVARAJU VRATA REPREZENTACIJE

Nakon 14 kola nalazite se u zoni ispadanja. Da li pozicija na tabeli oslikava realno stanje kluba ili u nastavku sezone možete popraviti stvari?

“Po mom mišljenju to nije realna situcija, ali šta je tu je. Na nama je da idemo iz utakmice u utakmicu i da se borimo za svaki bod, jer nam samo to preostaje. Vremena za popravljanje stvari, hvala Bogu, ima.”

U zadnje vrijeme u medijima često kruže priče da bi mogao promjeniti klub, tu se većinom spominje škotski Celtic. Koliko ima istine u tome i generalno da li postoji mogućnost da napustiš Groningen u januaru ili na ljeto?

Foto: voetbal.com

 

“Što se tiče Celtika bilo je kontakta, ali za sad ništa na papiru nema, tako da mogu reći da su to još uvijek priče. Drugi klubovi su takođe u igri jer mi je zadnja godina ugovora, iako Groningen želi da nastavi saradnju do 2022. godine. Međutim, dobro ću se da razmislim, razmotrim sve opcije i nadam se donijeti najbolju odluku za mene i za moju karijeru. Za sad sam tu i presretan sam, imam odličan status u klubu što mi prija i ako mi budu odgovarali ponuđeni uslovi možda ostanem u Groningenu.”

Da li si u kontaktu sa selektorom Robertom Prosinečkim, prati li tvoje igre i misliš li da zaslužuješ više prilike u nacionalnom dresu?

“Iskreno nisam se čuo nikad sa selektorom Prosinečkim. Mislim da to nije kod nas običaj. Ni sa ranijim selektorom nisam imao kontakt. Vjerovatno jer ne računa na mene što ja poštujem. Moje nije da ocjenjujem da li jesam ili nisam, moje je da igram i da se nadam, do stručnog štaba je sve, oni su gazde.”

Kako ti lično ocijenjuješ trenutnu igru i rezultate naše reprezentacije?

“Prije svega drago mi je što smo se plasirali u A grupu Lieg nacija i napravili lijep korak ka EP. Možda igra nekad i nije bila lijepa, ali rezultati su tu sšto je najvažnije i to se pika. Zato niko ne smije i ne može selektoru i igračima ništa prigovoriti.”

Poznato ti je koga smo dobili u kvalifikacijama za EURO 2020. Gdje vidiš našu reprezentaciju na kraju kvalifikacija?

“Ja se iskreno nadam da možemo otići na EP jer imamo finu grupu za igrati. Nema puno razlike u kvaliteti, sve ekipe koje konkurišu za plasman su tu negdje, tako da po meni idemo na EP što bi bio historijski uspjeh za našu BiH.”

 

Click to comment

More in A selekcija