Connect with us

A selekcija

Mateo Sušić za BNM: “Želimo u knockout fazu Europa lige”

Mateo Sušić za BNM: “Želimo u knockout fazu Europa lige”

Nakon pet godina provedenih u Sheriffu, pred početak prošle sezone Mateo Sušić se vratio ponovo u Cluj. U Sheriffu je imao sjajan tretman, nosio kapitensku traku, osvojio mnogo trofeja, ali kada je došao poziv Cluja, Mateo nije mnogo razmišljao.

“U Sheriffu, osvojio sam sve moguće. Osvojio sam četiri titule prvaka države, tri kupa, tri superkupa. Igrali smo i Europa ligu gdje smo nakon osvojenih devet bodova na kraju završili treći. Igrajući za Sheriff zaradio sam i poziv u reprezentaciju, tako da mogu reći da sam u Sheriffu ostvario sve što se moglo ostvariti. Vrijeme je bilo za nove izazove, a Cluj me je silno želio. Željeli su da im pomognem da se domognemo europskih takmičenja. Odluka nije bila teška, na kraju se isplatilo. Osvojili smo ligu, u Europa ligi ispali u “knockout“ fazi od Seville, koja je kasnije i osvojila takmičenje.“, na samom početku razgovora za BNM govori Mateo Sušić.

Kada je Cluj u pitanju ciljevi su uvijek visoki, posebno kada je u pitanju domaće prvenstvo. Briljantan start Universitatea Craiove trenutno mrsi račune aktuelnog prvaka države.

“U Cluju je svake godine cilj isti. Posljednje tri godine se osvaja titula, a i ove godine je to prioritet. Nismo loše počeli, ali Craiova je upisala sedam pobjeda u sedam utakmica. Trenutno zaostajemo šest bodova, ali još mnogo kola je ispred nas i mislim da će borba za titulu trajati do zadnjeg kola. Moj lični ciljevi se naravno poklapaju sa ciljevima kluba. Želim odigrati što više utakmica, osvojiti prvenstvo i napraviti dobre rezultate u Europi. “, o ciljevima za tekuću sezonu  govori nekadašnji reprezentativac BiH.

 Dobar performans u sinošnjoj pobjedi

 Sa druge strane, kada su u pitanju utakmice na europskoj sceni, Mateo ima mnogo razloga za zadovoljstvo.

“Ovu sezonu smo dobro otvorili. Ušli smo u grupnu fazu. Dobili smo dobru grupu, gdje je Roma apsolutni  favorit, a mi ostale tri ekipe ćemo se boriti za to drugo mjesto.“, riječi su dvadesetdevetogodišnjeg nogometaša rođenog u Mostaru.

Na otvaranju grupne faze Europa lige, klub bh. internacionalca gostovao je u Bugarskoj, gdje ih je u Sofiji ugostio tim CSKA. Pobjeda od 2-0 daje vjetar u leđa za nastavak ovog takmičenja.

“Sinošnja utakmica nam je bila jako važna, a posebna draž je bila nakon osam mjeseci igrati pred navijačima. Bez obzira na epidemiju Covida, bugarske vlasti su dopustile prisustvo navijačima i osjećaj je stvarno bio nevjerovatan. Navijači su ti koji zbog kojih igramo nogomet. Odigrali smo jako dobru utakmicu i ostvarili pobjedu, koja nam daje za pravo da vjerujemo u prolazak dalje. Ovdje u Rumuniji kažu da su prekidi naš “specijalitet kuće“ i to je zaista tako. Većinu pogodaka postižemo iz prekida i nemam ništa protiv da tako i ostane.“, govori nam jedan od boljih pojedinaca sa sinošnje utakmice Europa lige.

Što prije uigrati “idealnih 11“

Nekadašnji nogometaš Zrinjskog, koji je prošao i sve omladinske selekcije naše reprezentacije, redovno prati sve aktivnosti našeg nacionalnog tima. Tužan je zbog neuspjeha, ali siguran da uz mnogo rada novi uspjeh predstoji.

“Meni kao bivšem reprezentativcu je zaista teško to komentirati. Šteta je što se nismo uspjeli kvalificirati, posebno jer se radilo u Europskom prvenstvo, na kojem dosada nikad nismo igrali. Trenutno imamo smjenu generacija i mislim da je važno što prije naći tih idealnih jedanaest, kako bi imali dovoljno vremena da se uigraju. Mislim da nam najviše fali u tom taktičkom segmentu. To se osjetilo i u baražu protiv Sj. Irske, gdje se vidjela ta neuigranost. Reprezentacija ima kvalitetu to je neupitno, stoga se nadam da ćemo se već u narednom ciklusu iskupiti za ovaj neuspjeh i kvalificirati na Svjetsko prvenstvo.“, optimističan je na kraju desni bek Cluja, koji je za nogometnu A selekciju BiH dosad upisao pet nastupa.

Razgovarao: Belmin Habibović

Click to comment

More in A selekcija