Connect with us

A selekcija

Eksluzivno za BNM: Golman Barcelonine akademije želi dres fudbalske reprezentacije BiH!

Eksluzivno za BNM: Golman Barcelonine akademije želi dres fudbalske reprezentacije BiH!

Kada biste negdje pročitali da golman Barcelonine akademije želi da nastupa za vašu reprezentaciju, imponovalo bi vam bez obzira iz koje države dolazite. Ako biste počeli istraživati o kome se radi, ubrzo biste saznali da je taj mladić četiri godine prvi golman ove akademije i da ima nevjerovatnu statistiku, a pritom posjeduje i bh. pasoš. Nakon toga vam ne bi mnogo trebalo da otkrijete i da je njegovo ime Danis Čajić.


No, idemo redom. Sve je počelo 2008. godine, kada se Danis pridružio jednom od najpoznatijih fudbalskih klubova u Arizoni. Kao i mnogima prije njega, golmanska pozicija nije bila prvi izbor.

Od perspektivnog napadača do čuvara mreže

 

“Još kao dječak stekao sam ljubav prema fudbalu. Sa nepunih šest godina počeo sam trenirati u jednom od poznatijih klubova u Arizoni. Isprobao sam različite pozicije na terenu ali me je u tom periodu najviše privlačila pozicija napadača. Kao i svakom igraču tog uzrasta, želja mi je bila da dam što više golova. Bio sam ubijeđen da sam konačno pronašao mjesto gdje pripadam. Igrom slučaja 2011. godine, kada smo igrali jedan od turnira, trener me je postavio na gol jer nam se golman razbolio.


Oduvijek sam bio hrabar, nisam se bojao kontakta sa igračima. Mislim da je to bio jedan od razloga zašto je trener odlučio baš mene postaviti na tu poziciju. U početku nisam bio oduševljen trenerovom odlukom, jer sam mislio da golman nema dovoljno akcija na golu. Međutim, odmah nakon prve utakmice rodila se ljubav prema poziciji golmana. Nakon tog turnira, trener me postavljao da igram jedno poluvrijeme kao napadač, a drugo kao golman i obrnuto. Pozicija golmana mi je postajala sve veći i veći izazov. Kao napadač sam bio također prilično dobar, pa su mi svi mi govorili da sačekam sa konačnom odlukom, da se ne bih pokajao. Isto tako mnogi su mi govorili kako pozicija golmana nije popularna i kako niko neće da bude golman.

Foto: barcaresidencyacademyusa.com

Foto: barcaresidencyacademyusa.com

Od moje prve utakmice, na kojoj sam igrao na poziciji golmana do moje konačne odluke prošlo je nekoliko godina. Shvatio sam da se više obradujem kada me trener stavi u igru kao golmana nego kao napadača. Presudna faktor da postanem golman je bio taj osjećaj u grudima, koji bi se javljao svaki put kada bih stao na gol. Tada sam shvatio da je to moj poziv i da je moje mjesto na golu.“, svojih fudbalskih početaka za BNM se prisjeća Danis Čajić.

 

Ponuda Barcine akademije

 

Narednih godina mladi Čajić niže uspjehe koje je teško i nabrojati. U tom periodu je promijenio i trenera, a to se pokazalo kao dobar potez. Rad sa Paula Rideoutom rezultirao je time da je sezonu završio sa samo jednim primljenim golom! Vremenom su i veliki klubovi počeli interesovati za Danisa. Akademija Ajaxa, Akademija Real Salt Lakea, ali jedna ponuda ipak se ipak nije mogla odbiti. Bila je to ponuda Barcelonine akademije. “Barca Residency Academy USA“ otvorena je 2017. godine u Arizoni i jedina je kao takva u svijetu. Barca USA vode dva direktora iz Barcelone, Xavi Bravo i Juan Manuel Mena. Rad i princip se ne razlikuju ni po čemu od čuvene La Masije i jedina je razlika u tome što je ova smještena izvan Barcelone.

 

“Bio sam veoma počastvovan i presretan kada sam dobio ponudu od Barcelonine akademije. U isto vrijeme to je bio i veliki teret i odgovornost za mene. Odlučio sam se za Akademiju Barcelone iz više razloga. Svima u svijetu je već poznato ko je i šta je FC Barcelona i njena akademija, tako da ja tome ne bih dodavao ništa novo. I druge akademije su bile vrhunske, ali ja sam se odlučio baš za Barceloninu zbog njihovog stila igre, čuveni “Barca Style”. Golman u Barceloninoj akademiji je uključen u igru i sve počinje od njega, što je san svakog golmana.“, svoju odluku obrazlaže Čajić.

Foto: barcaresidencyacademyusa.com

Foto: barcaresidencyacademyusa.com


Interes tri evropska kluba

 

Do sada je svaki član Barcelonine akademije dobio stipendiju za neke od najboljih univerziteta ili profesionalni ugovor. Ovo je četvrta sezona Danisa Čajića u Barcinoj akademiji. Dan odluke se bliži i Danis će uskoro morati birati da li će na univerzitet ili pak potpisati profi ugovor.  

 

“Odličan sam učenik i već imam ponude od mnogih poznatih univerziteta koji mi nude stipendiju, ali moja želja je ipak da profesionalno zaigram negdje u Europi.“, govori mladi golman bh. korijena, za kojeg se trenutno interesuju tri poznata kluba sa najstarijeg kontinenta.  

“Trenutno sam u kontaktu sa tri kluba iz Europe, koji su jako zainteresovani za mene. Sve što je bilo potrebno, a moglo je da se obavi putem interneta, urađeno je i dostavljeno. Ostao je taj najvažniji dio a to je da treba da se pojavim na probi. Obzirom da se cijela planeta bori sa pandemijom, putovanja trenutno nisu moguća ili poželjna. Nadam se da ćemo uskoro uspjeti pronaći načina da to uradimo.“, riječi su Čajića, čiji su najdraži golmani Asmir Begović i David De Gea.

barcaresidencyacademyusa.com

barcaresidencyacademyusa.com

 

Rođen sam u USA, ali sam Bosanac

 

Jedan od ciljeva karijere ovog mladića je i dres reprezentacije BiH. Dilema nikad nije postojala i jedina opcija je zemlja porijekla njegovih roditelja.

“Imao sam tu sreću da su to moji roditelji na vrijeme prepoznali i izborili se da dobijem bh. pasoš. Ja jesam rođen u USA, ali moji korijeni su iz BiH. Zahvaljujući mojim roditeljima moj prvi jezik je bio Bosanski, a ne Engleski. Ja sam Bosanac i ne vidim razlog zašto ne bih stigao do svoga cilja i jednog dana obukao dres reprezentacije BiH.“, odlučan je mladi čuvar mreže.

Sjajne statistike godinama unazad, dovoljno govore o Danisovoj kvaliteti, ali nas je zanimalo kako bi on sebe opisao.

 

“Teško je opisati samog sebe. Mnogi bi rekli da sam kombinacija više poznatih golmana i velika mi je čast kada me uporede sa njima. Moj trener Paul Rideout mi je uvijek govorio da ja imam nešto sa čime golman treba da se rodi i da je to nešto što ne možeš naučiti. Pored talenta kojeg posjedujem, za sebe bih rekao i da sam moderan golman, zbog stila koji igram. Maksimalno sam uključen u igru sa svojim igračima, tako da ponekad imam više pasova od igrača iz sredine terena. Borben sam, ne odustajem lako i igrači me doživljavaju kao lidera u timu. Mnogi kažu da imam sve kvalitete što jedan dobar golman treba da posjeduje. Ja mislim da uvijek može i mora bolje i više. Nikada ne treba prestati raditi na sebi.“, govori Danis Čajić.

 

barcaresidencyacademyusa.com

barcaresidencyacademyusa.com

Podrška porodice i nekadašnjeg trenera nacionalnog tima USA-e

 

Život jednog sportaša je uvijek prepun uspona i padova, borbe i odricanja i mnogo je lakše kada ste okruženi ljudima koji vam pružaju bezrezervnu podršku. Pored porodice koja se u potpunosti posvetila Danisovoj karijeri, tu se ističe i još jedno ime.

 

“Moja najveća podrška su moji roditelji i najbliža rodbina. Beskrajno sam im zahvalan, jer su se odrekli puno toga i žrtvovali sebe da bih ja ostvario svoje snove. Pored mojih roditelja velike zasluge za sve što sam naučio i postigao do sada zaslužan je i moj trener Ramiz Sabljić. Poznajem ga od početka moje fudbalske karijere i njemu pripisujem zasluge, prvenstveno zbog toga što je prepoznao potencijal u meni i on je taj koji me je prvi postavio na poziciju golmana. Ramiz Sabljić nije bio samo moj trener i neko ko mi je pomogao da usavršim vještine na golu, on je bio tu za mene i kod donošenja presudnih i važnih odluka vezanih za moju karijeru.

Jedna od važnijih odluka, u kojoj mi je puno pomogao njegov savjet je da se odlučim za Barceloninu akademiju, u kojoj je on trenutno moj golmanski trener. Bez razmišljanja mogu da kažem da bez njegove pomoći kao golmanskog trenera i savjetnika pri donošenju vrlo važnih odluka ne bih bio na mjestu gdje sam sada. Zahvalan sam mu što mi je vjerovao i što je uvijek izvlačio maksimum iz mene.“, biranim riječima o Ramizu Sabljiću, koji je bio i jedan od trenera reprezentacije USA, govori Danis Čajić.

 

Danisu želimo od srca da ostvari svoje snove, kao i mnogim drugim mladim fudalerima koji daleko od naše domovine danonoćno treniraju kako bi jednog dana obukli dres naše reprezentacije. Nadamo se da će ovaj mladi čuvar mreže već ove godine potpisati ugovor sa nekim renomiranim klubom iz Europe i uskoro se naći  na radaru mlađih selekcija našeg nacionalnog tima.

Autor: Belmin Habibović

Click to comment

More in A selekcija