Connect with us
Foto: BNM.ba

A selekcija

BNM TALENT SCOUTING: Eldin Šehić – WOLFSBURG

BNM TALENT SCOUTING: Eldin Šehić – WOLFSBURG

Bosna i Hercegovina će ponovo imati napadača u Wolfsburgu.  Sedamnaestogodišnji Eldin Šehić u ovom prelaznom roku potpisao je za nekadašnjeg prvaka Njemačke. U protekloj sezoni igrajući za mladu ekipu SK Vorwärts Steyra, Eldin je na 21 utakmici postigao nevjerovatnih 50 golova. Bilo je to i više nego dovoljno da dobije poziv za probu u Njemačku.

“Da, kada sam saznao da se Wolfsburg interesuje za mene, bio sam presretan. Osjećaj je bio predivan i jedva sam čekao da budem pozvan. Kada sam došao i vidio kako to ovdje izgleda, taj nivo profesionalizma mi je bio dodatna motivacija.“, za BNM govori Eldin Šehić.

Oduševio struku

Na  probi je ovaj mladi napadač bh. korijena oduševio stručni štab. “Vukovi“ ništa nisu prepustili slučaju i uskoro su potpisali ugovor sa ovim mladićem rođenim u austrijskom gradu Waidhofenu.

“Bio sam presretan kada sam saznao da ću potpisati ugovor. Biti u klubu gdje su Edin Džeko i Zvjezdan Misimović napravili takve rezultate, zaista je velika čast.“, ponosno ističe Šehić.

Za Eldina sada slijedi adaptacija na novu sredinu. U ovoj sezoni nastupat će starijim uzrastom. Odmah po dolasku pridružio se U19 ekipi Wolfsburga.

“Nadam se da ću se što prije adaptirati na ekipu i da ćemo već ove sezone postići dobre rezultate. U meni će ekipa dobiti jednog igrača koji zna šta želi na terenu i koji će sve dati za dobrobit tima.“, govori nam ovaj talentovani nogometaš.

Ono što je zaista nevjerovatno kod ovog mladića jeste zvanična statistika Nogometnog saveza Austrije, gdje stoji da je Eldin na 239 odigranih utakmica postigao 271 gol !! Kada bismo se potrudili da istražimo statistiku najboljih svjetskih napadača iz perioda kada su igrali u omladinskim ligama, vjerovatno ne bi bila ovako impozantna. Eldin se mnogo ne obazire na ove podatke, ističe da je fokusiran na ono što slijedi.

“Želim da budem još odlučniji na terenu i da jednog dana zaigram u nekom od top klubova. Nadam se da će me povrede zaobići i da ću to i uspjeti ako Bog da.“, za BNM govori Šehić.

Bh. reprezentacija ima svijetlu budućnost        

Eldinov otac je porijeklom iz Višegrada, a majka iz Sarajeva. Iako ga klupske obaveze spriječavaju da često ide u Bosnu i Hercegovinu, onda kada se ukaže prilika, rado je iskoristi. Sve aktivnosti vezane za nogometnu reprezentaciju BiH redovno prati.

“Nažalost u posljednje vrijeme zbog obaveza ne idem tako često, ali svaki put kada odem obavezno idem na ćevape. Reprezentaciju naravno pratim. Šteta što se BiH nije plasirala na EP, ali smatram da će u budućnosti biti bolje. Smatram da se u budućnosti treba više pažnje posvetiti mlađim igračima.“, za kraj razgovora dodaje Eldin Šehić, novi član njemačkog Wolfsburga.

Potrebno je spomenuti i da je Eldin bio na kampu reprezentacije BiH u Zenici, prije dvije godine. Nakon toga ga niko iz našeg saveza nije kontaktirao. Eldinu želimo mnogo sreće u nastavku karijere i da ostvari sve svoje želje i ciljeve.

Razgovarao: Belmin Habibović

Click to comment

More in A selekcija