Folge uns!

Allgemein

BNM TALENT SCOUTING: Muharem Husković, veliki talenat austrijskog nogometa

BNM TALENT SCOUTING: Muharem Husković, veliki talenat austrijskog nogometa

Muharem Husković važi za jednog od najvećih talenata austrijskog nogometa. Ovaj sedamnaestogodišnjak prošlu polusezonu dobio je priliku zaigrati za drugi tim Austrije Beč, koji se takmiči u drugoj ligi Austrije. U 9 utakmica postigao je 5 golova i upisao 3 asistencije.

“Jako veliko iskustvo za mene. Sa tek napunjenih 17 godina sam igrao konstantno. To za mlade igrače i nije uvijek baš lako.“, na početku razgovora za BNM govori nam Muharem Husković.

Ove sezone Husković se ustalio u ekipi i sa 17 godina je jedan od glavnih igrača. Bez obzira na to, ovaj brzonogi nogometaš se ne planira dugo zadržati u drugoj austrijskoj ligi.

“Cilj mi je da što prije, uz Božiju pomoć svoj kvalitet prezentujem u prvoj ekipi, nastupima za naš prvi tim Austrija Beč.“, ističe Husković.

Najmlađi strijelac hattricka u historiji

Muharem na svom kontu trenutno ima i 6 nastupa za U17 reprezentaciju Austrije, čemu je dodao i jedan pogodak. Pored njega, za ovu nacionalnu selekciju nastupala su još tri igrača bh. korijena. Na terenu zajedno djeluju dobro,ali Muharem ističe da uvijek ima prostora za napredak.

“Mi se na terenu i van njega odlično slažemo. Što se tiče našeg djelovanja na terenu, u taktičkom dijelu uvijek ima puno prostora za dalji napredak. Također, i one jače strane mogu se i dalje usavršavati.“, o odnosu sa “Bosancima“ u austrijskom dresu, govori mladi nogometaš.

Muharem je dosada sakupio 18 nastupa za mlađe uzraste austrijske reprezentacije. Najmlađi je igrač u historiji druge lige Austrije sa postignuta tri gola na jednoj utakmici. To su samo neki od uspjeha koje je dosada postigao ovaj nogometaš koji može igrati na svim ofanzivnim pozicijama na terenu.

“Tri gola u prošloj sezoni, na utakmici protiv druge ekipe LASK-a, smatram velikim uspjehom. Sa druge strane, dvije godine sam bio najbolji strijelac turnira Keramik cup u Montebaueru u dvorani. Bio sam jedan od najboljih i najmladih igrača i na vrlo jakom U19 turniru u Göttingenu.“, o svojim uspjesima govori mladić bh. korijena.

U BiH idem redovno

Otac ovog nogmetaša kojeg, pored brzine krasi i dobra kontrola lopte, je porijeklom iz Čajniča, a majka iz Brčkog. U Bosnu i Hercegovinu Muharem dolazi uvijek kada se za to ukaže prilika.

“Redovno idem u BiH, u Sarajevo također, gdje obilazim nanu. U blizini Brčkog, na granici sa Hrvatskom, također imam nanu i dedu i kod njih rado odem. U BiH posebno volimo bosansku hranu, ali i taj intenzitet života, koji nije kao ovdje u Austriji. Reprezentaciju, također pratim, najdraži su mi naravno Džeko i Pjanić. Žao mi je što se reprezentacija neće naći na Europskom prvenstvu naredne godine, jer smatram da po kvalitetu tamo i pripada.“, za kraj dodaje omladinski reprezentativac Austrije.

Razgovarao: Belmin Habibović

Klicke um zu kommentieren

Mehr von Allgemein