Folge uns!

A - Nationalmannschaft

Adi Nalić za BNM: Titula, ponude iz liga petice i reprezentacija

Adi Nalić za BNM: Titula, ponude iz liga petice i reprezentacija

Sinoć je spuštena zavjesa na još jednu takmičarsku sezonu u nogometnoj ligi Švedske. Titulu prvaka već ranije je obezbijedio Malme, a sinoć su i zvanično preuzeli pehar, nakon čega je uslijedila proslava. Među slavljenicima je pored nogometnog reprezentativca BiH Anela Ahmedhodžića bio i još jedan nogometaš bh. korijena, Adi Nalić. Tim povodom smo kontaktirali Nalića i prije svega mu čestitali na osvojenoj tituli.

“Da, zvanično smo postali prvaci tri utakmice prije završetka prvenstva i slavili titulu nakon pobjede nad Siriusom! Nakon te utakmice 12-13 igrača je oboljelo od Korone i u reprezentativnoj pauzi bio je klub totalno zatvoren.

Nekoliko igrača uključujući i mene nije bilo dovoljno oporavljeno i propustili smo neke utakmice, ali evo sinoć smo bili tu i na najbolji mogući način završili sezonu.“, na početku razgovora za BNM govori Nalić.

Kroz gužvu do uspješnih nastupa

Činjenice govore da je na pozicijama koje na terenu pokriva mladi Nalić zaista velika gužva, međutim Adi se hrabro borio za minutažu, koristio ukazane prilike i na kraju može biti zadovoljan svojim učinkom

“15 klasnih igrača, od kojih i mnogo reprezentativaca različitih zemalja je konkurisalo za 6 pozicija u veznom redu i napadu ove godine! Najveća konkurencija vjerovatno ikada u Malmeu. Bilo je nemoguće da svi igraju, tako da su treneri primjenili kružni sistem, kako bi svi igrači imali minutažu! Tako da je svaki igrač morao biti i izvan tima i na klupi kao i igri podjednako! Upisao sam 20 nastupa u prvenstvu, 3 u kupu Švedske i 4 u Evropskoj ligi! Dosta dobar učinak, sa kojim nadam se klub, a i ja lično mogu biti zadovoljan. Ukupno 6 golova i 8 asistencija u svim takmičenjima.“, rezimira svoju sezonu nogometaš visok 190 cm, kojeg krasi dobra duel igra i nastavlja:

“Volio bi igrati sve utakmice naravno, ali je to u ovoj konkurenciji nemoguće. Jednim dijelom što imamo mnogo igrača na napadačkim pozicijama, a sa druge strane i što smo igrali na tri fronta u ritmu srijeda/nedelja. Fizički je neizvodljivo igrati sve. Svaku priliku pokušavam iskoristiti na najbolji mogući način! Malme je najbolji skandinavski klub i tu igraju najbolji igrači Skandinavije. Ja sam igrač koji je već četiri godine u kontinuitetu starter i lider u svim klubovima gdje sam igrao i to mi daje veliku referencu s obzirom da sam tek napunio 23 godine. Tu lidersku ulogu nadam se da ću moći ostvariti i u Malmeu uskoro. Sada je tu mnogo starijih i dobrih igrača sa velikim statusom i nadam se da ću napraviti karijeru  kao što su oni imali!“, govori Nalić.

Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35742

U Milanu mi je rekao:“Sine, idemo kući“

Javnosti je više ili manje poznato da je Adi sin od bh. nogometnog stručnjaka, Zlatana Nalića. Za jednog mladog nogometaša to je velika privilegija. Sigurno je da su savjeti gospodina Zlatana uveliko olakšali Adijev put.

“Imao sam sreću što mi je otac fudbalski stručnjak sa najvišeg elitnog nivoa, ali i to što je normalan roditelj. Nikada u mojoj porodici nismo bili vođeni ekonomskom dobiti! Uvijek smo bili opredjeljeni na to da se osjećamo dobro i da smo sretni. Ja sam sretan kada igram i tako smo i birali klubove. Moj put je bio zato malo drugačiji. Otac me je vratio iz AC Milana kada sam imao 15 godina. Iako sam želio ostati procijenio je da nisam dovoljno zreo za odvojeni život od porodice i rekao mi je: “Sine, sada idemo kući, a ti ćeš se ovdje vratiti kao odrasli igrač.”. Imam mentorstvo, podršku cijele porodice, individualni trening, analize, taktičku edukaciju i što je vrlo bitno. Sigurnost kod donošenja odluka, također! Tata i djed su imali veliko iskustvo na tom nivou gdje ja želim biti!“, govori nogometaš bh. korijena.

Interesi iz Španije, Italije i Njemačke
Adi je mlad nogometaš i vrijeme radi za njega. Svjestan je svojih mogućnosti i kada su u pitanju ciljevi za budućnost, ljestvica je visoko podignuta. U ljetu iza nas, nekoliko poznatih klubova pokazalo je interes za ovog ofanzivca.
“ Tek sam napunio 23 godine i spadam još uvijek u grupu mladih igrača, ali i vrlo iskusnih jer već četiri godine u kontinuitetu igram najvišu ligu.  Što se tiče mojih želja o nastavku karijere, ljetos je bilo dosta aktuelno da dođe do transfera jer je nekoliko velikih klubova pokazalo interesovanje! Bilo je i još uvijek ima interesovanja iz najvećih liga Evrope. Mislim da bi mi jedna godina u Holandiji bila korisna kao međustanica do liga petice.

Španija, Italija i Njemačka su lige iz kojih je ljetos bilo interesa za mene. To bi otprilike i bio neki plan. To su želje za budućnost, a trenutan fokus je na moj Malme. Želim prvo tu dam svoj doprinos sa kojim će klub i navijači biti zadovoljani.“, za BNM ističe Nalić.

Reprezentaciju sam pratio još kao dijete
Kada je u pitanju reprezentativni nogomet, Adi ima pravo nastupa za više nogometnih selekcija.

“Prvenstveno mi je želja da budem zdrav, kako bih se dugo bavio poslom koji najviše volim. Gotovo da sam siguran da ću igrati za reprezentaciju neke države, samo je pitanje kada! Administrativno mogu igrati za više reprezentacija, naravno ako budem dovoljno dobar. Bilo je indikacija za poziv u reprezentaciju Švedske u januaru, dok iz Bosne nisam nikada imao nikakav kontakt.“, govori Adi i na pitanje da li prati reprezentaciju BiH odgovara:

“Naravno da pratim reprezentaciju! Prvo zbog tate, jer mi je to prilika da ga vidim, dok je radio u Bosni, a naravno i zbog fudbala, kako bih imao uvid o trenutnom stanju. Utakmice reprezentacije sam inače pratio još kao dijete.“, priču o reprezentaciji završava nogometaš rođen u švedskom Sölvesborgu.

Foto: sydsvenskan.se

Foto: sydsvenskan.se

Anel Ahmedhodžić o Adiju Naliću
Adi Nalić slovi za nogometaša koji je fizički jak u duel igri i u samom je vrhu evropskih trkačkih perfomansi mjerenih u Ligi Evrope ove godine! To je uglavnom bilo oko 12,5 km sa visokim intezitetom čak i do 3 km, sa mnogo sprinteva preko 34 km/h. Sve ovo tek dolazi do izražaja kada se tome doda da se Adi tretira kao kreativan fudbaler tehničkih i taktičkih sposobnosti, a ne kao trkač!

Ovo su definitivno neubičajne karakteristike. Sve ovo je stručni aspekt, a da bismo saznali kakav je Adi privatno i kako na njega gledaju njegovi saigrači, kontaktirali smo i našeg reprezentativca i Adijevog saigrača Anela Ahmedhodžića.

“Ma Adi je sjajan momak. Nemam riječi za njega. Moj je veliki prijatelj i stalno se družimo. Kao nogometaš ima veliki potencijal. Strašan je igrač. Vjerujem da će on taj potencijal i iskoristiti i napraviti veliku karijeru“, o svom prijatelju i klupskom kolegi govori Anel Ahmedhodžić, kojem se u narednom periodu smiješi veliki transfer.

Razgovarao: Belmin Habibović

Klicke um zu kommentieren

Mehr von A - Nationalmannschaft