Connect with us

Historija

Životna priča „Sarajevskog šmekera“ Harisa Medunjanina

Životna priča „Sarajevskog šmekera“ Harisa Medunjanina

Medunjanin je rođen u Sarajevu, a 1992. godine napustio je rodnu grudu zbog rata i otišao u Holandiju, tamo je počeo svoje prve nogometne korake. Igrao je za mlade selekcije Holandije, a 2007. godine postao je prvak Evrope do 21 godine sa Holandijom, a onda je odlučio da obuče dres Zmajeva.

Haris je rođen 8. marta 1985. godine u Sarajevu, a sa samo 7 godina morao je napustiti Sarajevo, a životni put ga je odveo u Holandiju. Otac Mahmut ostao je da brani domovinu, a Haris je sa majkom i sestrom otišao iz Bosne.

Harisov otac Mahmut 1999. godine je umro, od posljedica srca, a brigu o majki i sestri preuzeo je Haris.

“U izbjegličkom kampu je bilo užasno teško. Iako sam bio dijete, osjetio sam šta znači biti stranac, daleko od svog doma. Jednog dana poželio sam da se igram lopte. Iza kampa je bio teren, bilo je još dječaka. Igrali smo nogomet i primijetili su me neki ljudi iz Fortune Sitard. Pozvali su me na trening, ali se nikad nisam pojavio. Onda je po mene došao daidža iz Alkmaara i tako sam stigao u klub“, priča Haris.

Karijeru je počeo u Alkmaaru, a o kakvom se talentu radi potvruđuje i izjava Van Gaala koji kaže „Haris podsjeća na Guulita“.

“Ako Haris ovako nastavi, ako me bude slušao kao do sada, zasigurno će prevazići jednu od legendi holandskog nogometa.” – riječi su Van Gaala.

Godine 2004. dobio je priznanje za najboljeg mladog nogometaša Holandije po izboru trenera, a nagradu mu je uručio Marco Van Basten.

Haris je bio lider u svim kategorijama, kapiten u kadetima, juniorima, omladinskom pogonu, a onda je pod trenerom Co Adrianse debitovao za Alkmaar protiv Rode.

“Tih 15 minuta protiv Rode nikada neću zaboraviti. Bio je to moj debi u prvenstvu Holandije“, govorio je Medunjanin.

Dolaskom Van Gaala na klupu Haris se stabilizirao u prvom timu AZ Alkmaara, a sa Alkmaarom je igrao i tadašnji KUP Uefa u sezoni 2005/06.

Igrao je za sve selekcije Holandije, a vrhunac je bio kada je sa reprezentacijom do 21 godine osvojio EURO, pobjedivši Srbiju u finalu sa 4:1. Ipak, kada je došlo vrijeme za A reprezentaciju, Medunjanin se odlučio za Bosnu i Herecegovinu.

“Htio sam igrati i prije, ali niko me nije zvao”, prisjeća se Haris koliko je želio da obuče dres Bosne i Hercegovine te nastavlja: “Moj daidža je govorio nekim ljudima iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine za mene, ali nikad me niko nije pozvao ni na razgovor, ni na okupljanje. Očekivao sam da me bivši selektor U-21 Ibrahim Zukanović pozove, a kada se to nije desilo, onda sam zaigrao za Holandiju. Jedini koji se trudio oko mene, nagovarao me da igram za Bosnu i Hercegovinu, bio je Haris Jaganjac, trener i nekadašnji igrač Sarajeva.”

A onda 18. novembra 2009. godine Ćiro Blažević dao je priliku Medunjaninu u dresu BiH protiv Portugala u baražu. Danas, 7 godina kasnije Haris ima 51 nastup za bh. reprezentaciju uz 7 golova, a sa Zmajevima je igrao i Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a ove godine osvojio je i Kirin kup u Japanu gdje je bio i kapiten.

Trenutno igra za Maccabi Tel Aviv drugi put u karijeri, a Harisa ćemo ove sezone moći pratiti i u Europa ligi u grupi D gdje će igrat protiv svog prvog kluba AZ Alkmaara, pored Alkmaara tu su još Zenit i Dundalk. Trenutno Haris je jedan od glavnih igrača Maccabija u kojem igra svoju prepoznatljivu igru, što je od velike važnosti i za njega i za utakmice koje slijede u dresu reprezentacije.

Osim Maccabija nastupao je još za AZ Alkmaar, Valladolid, Gaziantepspor i Deportivo, a u mladim danima igrao je za lokalni klub iz Alkmaara, AFC 34, u čijim prostorijama se nalazi i Harisova fotografija.

1 Comment

More in Historija