Connect with us

A selekcija

Šta nam je sve pokazala utakmica s Crnom Gorom?

Šta nam je sve pokazala utakmica s Crnom Gorom?

Juče je fudbalska reprezentacija naše zemlje odigrala prijateljski meč s Crnom Gorom u Zenici bez golova.

Utakmica će ostati upamćena po zvaničnom oproštaju tri legende naše reprezentacije – Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića i Vedada Ibiševića, koji su nakon 15-ak minuta igre dobili prigodne poklone od N/FSBiH-a i svečano se oprostili.

Foto: klix.ba

Prva negativna ocjena za jučerašnju utakmicu ide navijačima. Posjeta je bila izuzetno slaba. Stadion je bio poluprazan, a osim BHFanaticosa na sjevernoj tribini, slabo ko je davao podršku našim Zmajevima. Blago rečeno – pozorište.

Također, i prva pozitivna ocjena može ići publici, koja je himnu Crne Gore ispratila gromoglasnim aplauzom, kao i njihove igrače kada su izlazili na zagrijavanje, što se rijetko može vidjeti kada se sastaju reprezentacije bivše Jugoslavije.

Što se tiče same utakmice, još jedna uspješna provjera. Rezultatski svakako ne, ali s druge tačke gledišta, dobili smo širinu na bekovskim pozicijama. Bojan Nastić (Genk) i Darko Todorović (Sloboda) odradili su odličan posao, što je potvrdio i sam selektor, a također priliku za debi još uvijek čeka i lijevi bek Eldar Ćivić.

Lopta sve brže ide od noge do noge, vidi se šta selektor traži od naših reprezentativaca, ali juče je nedostajao taj završni pas i realizacija. Utisak bi sigurno popravio makar jedan gol, a bilo je šansi.

Pjanić je pogodio stativu, Džeki sa nekoliko metara neozbiljan šut odbranio Petković, kao i maestralan šut Harisa Duljevića u 72. minuti.

Odbrana radi zaista odličan posao, primili smo samo jedan gol u pet utakmica, a Crnogorci su nam juče uputili samo dva šuta, a od toga niti jedan u okvir gola Ibrahima Šehića koji nije primio gol u 405 minuta reprezentativnog fudbala ove godine.

Igrači koji su najviše razočarali su Edin Višća i Kenan Kodro.

Neobjašnjiva je tolika oscijalicija kod Višće kada su u pitanju igre u klubu i reprezentaciji. Bivši fudbaler Budućnosti i Željezničara dominira turskom Superligom dugi niz godina u dresu Istanbula, a u reprezentaciji bljesne samo na momente, kao recimo 12. juna 2015. kada je postigao dva gola protiv Izraela (3:1).

Višća bi nakon ovakvih igara mogao zagrijati klupu, a Izet Hajrović i Miroslav Stevanović mu predstavljaju ozbiljnu konkurenciju.

Također, na prste jedne ruke možemo nabrojati dobre poteze koje je juče napravio Kenan Kodro, fudbaler Mainza na posudbi u švicarskom Grasshoppersu.

Definitivno krilna pozicija nije za njega, a u napadu u ovoj formaciji, pored živog Edina Džeke nema mjesta.

Prodoran krilni par Duljević-Stevanović ili Duljević-Hajrović bi u napadu s Džekom mogli biti pun pogodak.

Također, priliku kod Prosinečkog još uvijek čekaju dva veznjaka, Sanjin Prcić i Rade Krunić, koji bi mogli osnažiti konkurenciju u veznom redu.

Zmajevi već danas putuju na drugi kraj svijeta, u Južnu Koreju, gdje ćemo u petak u 13 sati odigrati još jedan prijateljski susret protiv kvalitetnog protivnika koji je juče savladao Honduras sa 2:0.

1 Comment

More in A selekcija