Connect with us
Foto: BNM.ba l Aldin Bećarević

A selekcija

Mario Vrančić za BNM: “Rekao sam golmanu Sj. Irske da nemaju šanse!”

Mario Vrančić za BNM: “Rekao sam golmanu Sj. Irske da nemaju šanse!”

Prije dvije sezone Mario Vrančić postigao je 10 golova, upisao 7 asistencija i bio jedan od najzaslužnijih igrača za promociju svog kluba u engleskoj Premier ligi. Svojim igrama plijenio je pažnju brojnih ljubitelja nogometa i na sjajan način uveo svoj tim u Premier ligu engleske.

“Bilo je sjajno! Imali smo odličnu sezonu. Drago mi je i ponosan sam sto sam mogao na taj način ispisati historiju sa svojim klubom“, na početku razgovora za naš portal ističe Mario Vrančić.

Povrede spriječile bolji performans u PL Engleske

Prošlu sezonu igranja u najvišem rangu engleskog nogometa Mario neće pamtiti baš po lijepom. Ostavlja se utisak da nije dobio mnogo prostora za igru, iako je minute provedene na terenu prilično dobro koristio.

“Bila je to jedna loša sezona. Nažalost sam se povredio. Otišli smo na pripreme i odmah treći dan sam se povredio, tako da sam skoro kompletne pripreme propustio. Nakon šest do osam sedmica sam se ponovo povrijedio. Pokušao sam dati sve od sebe, koliko je bilo moguće, ali nažalost nije bilo dovoljno. Ali moram reći da je sjajan osjećaj igrati Premier ligu“, prisjeća se ovog iskustva veznjak Norwich Citija.

Foto: canaries.co.uk

Foto: canaries.co.uk

Nakon ispadanje kluba u niži rang nameću se i novi ciljevi. Plan je podmladiti ekipu i zadržati stabilnost.

“Planovi i ambicije kluba su naravno što je brže moguće napredovati. Ali naravno ne po svaku cijenu. Želimo koristiti filozifiju kluba i igrati sa mlađim igračima. Njih postepeno podučavati i  dati im priliku napretka“, pojašnjava nam bivši omladinski reprezentativac Njemačke.

Mario Vrančić u svojoj karijeri je odigrao brojne utakmice. Jedna se posebno izdvaja.

“Najdraža utakmica mi je bila predzadnja iz sezone prije dvije godine. Igrali smo protiv Blackburna, a ja sam dao senzacionalan gol za ulazak u Premier ligu..

Tu utakmicu nikad neću zaboraviti“, sa osmjehom na licu prisjeća se Vrančić.

I pored konkretnih ponuda, ostao je u Engleskoj

Pred početak sezone ovaj centralni vezni nogometaš rođen u Slavonskom Brodu imao je i nekoliko konkretnih ponuda za trasfer. Ipak je odlučio ostati u Engleskoj.

“Bile su dvije ili tri konkretne stvari, ali nisu mi privukle posebnu pažnju. Tako da je to propalo. Možda bih ponovo želio otići u inostranstvo ali ne opterećujem se previše sa tim. Najvažnije mi je da budem zdrav. Već sam tri prelijepe godine u Engleskoj i to je jedno prelijepo iskustvo za mene.“

Svojim nogometnim putom Mario je prilično zadovoljan i ništa ne bi mijenjao. Naravno ipak postoje neke stvari koje se izdvajaju i koje će naš sagovornik vječno pamtiti.

“Što se tiče mojih najvećih uspjeha, moram reći da ih je bilo više. Sa mladom reprezentacijom Njemačke sam osvojio Evropsko prvenstvo. Drugi događaj koji bih izdvojio je ulazak sa Paderbornom u Bundesligu. I treći je naravno ulazak u Premier ligu Sa Norwichem. To su neki najbolji dijelovi moje karijere“, za BNM kazao je Vrančić.

Foto: BNM.ba l Bilal Ahmetović

Foto: BNM.ba l Bilal Ahmetović

Vjerujem u uspjeh reprezentacije

Za dva dana reprezentaciju BiH očekuje izuzetno važna utakmica protiv Sjeverne Irske. Mario ovog puta nije sa reprezentacijom, ali će polufinalni okršaj pratiti iz svog doma i biti uz svoje kolege. Nogometaš koji je upisao šest nastupa za reprezentaciju BiH, poziva na oprez, ali smatra da pobjeda ne dolazi u pitanje.

“Da, naravno, vjerujem da se možemo kvalificirati. Svog saigrača Michaela McGoverna, koji je golman Sjeverne Irske već sam uplašio i rekao mu da nemaju šanse. Ja sam ubijeđen da ćemo se uspjeti plasirati. Naravno, bit će teško. U dvije utakmice sve je moguće, ali imamo takav kvalitet da uspjeh ne bi smio izostati“, optimistično je razgovor za BNM završio Mario Vrančić.

Razgovarao: Belmin Habibović

Click to comment

More in A selekcija